Biuletyn Informacji Publicznej
"Dziecko chce być dobre.
Jeśli nie umie - naucz,
Jeżeli nie wie - wytłumacz,
Jeżeli nie może - pomóż".
J.Korczak

Kącik kulinarny

Zapraszamy

Sprawdzone i smaczne, małe co nieco.

Coś pysznego nie tylko od rodziców adopcyjnych!

          Ponieważ w czasach naszych osób uzdolnionych kulinarnie bez liku, więc rodzice adopcyjni zacne przepisy oraz instrukcje przedstawiają i smacznego powiadają. 

           W naszym kąciku kulinarnym można będzie znaleźć ulubione potrawy rodziców adopcyjnych, którzy chętnie przygotowują dla dzieci i z dziećmi, jak również naszej cudownej kadry wspierającej tychże rodziców.  Jeżeli chcesz się podzielić swoim ulubionym daniem, prześlij przepis na nasz adres poaszczecin@wzp.pl.  

 

Potrzebujemy: folię spożywczą, blachę 24x36cm, tarkę, większą patelnię.

Składniki:

500g mąki pszennej

90g cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

kwaśna śmietana (2 lub 3 łyżki)

250g schłodzonego masła
(i niewielka kawałek do wysmarowania blachy)

2 żółtka

ewentualnie cukier waniliowy

odrobina bułki tartej
(do obsypania spodu blachy wysmarowanej wcześniej masłem)

3kg kwaśnych jabłek

sok z 0,5 cytryny

cukier (2 łyżki)

cynamon (2 łyżki)

Przepis:

       Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Chłodne masło kroimy w drobną kostkę i siekamy z mąką za pomocą dużego noża. Można dodać cukier waniliowy. Dodajemy dwa żółtka i siekamy dalej. Dodajemy 2 lub 3 łyżki śmietany (ilość zależy od tego jak łączą się składniki) i zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Zawijamy obie części w folię spożywczą -  większą część wstawiamy do schłodzenia do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na 40 min.

        W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Jabłka przekładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy 2 łyżki cukru, cynamon i smażymy aż zmiękną. Gdy ostygną skrapiamy sokiem z cytryny.

      Wyjmujemy większą część ciasta z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wysmarowanej wcześniej kawałkiem masła i oprószonej bułką tartą (żeby ciasto nie przywarło). Wkładamy ciasto (nakłute w kilku miejscach widelcem) do piekarnika rozgrzanego do 170'c (z termoobiegiem) na 13-14 min. (musi być delikatnie przypieczone).  

      Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Czekamy 5 min aż lekko się wystudzi. Po tym czasie przekładamy jabłka na ciasto. Wyjmujemy z zamrażalnika mniejszy kawałek ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na wierzch jabłek. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego  do 160'c (z termoobiegiem) na ok. 50 min. Można na koniec zwiększyć temperaturę o 10'c na kolejne 10 min.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. 

Szarlotka najlepiej smakuje lekko ciepła, posypana z wierzchu cukrem pudrem i podana z gałką lodów waniliowych.

Smacznego :)
Monika i Kamil

Ciasto zielone szaleństwo "pysio"

Produkty do przyrządzenia:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 budynie śmietankowe
  • 6 jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania ciastek delicji
  • 3 opakowania zielonych galaretek
  • bita śmietana
  • duży zielony napój "pysio"
 Sposób przyrządzania
     Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, następnie mąkę z proszkiem i mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w temp. 170 stopni przez 35-40 minut.
    Budynie rozpuszczamy w 1,5 szklanki pysia i gotujemy z resztą napoju. Rozprowadzamy budynie na wcześniej upieczonym cieście, rozkładamy delicje. Następnie przykrywamy bitą śmietaną z jedną tężejącą galaretką rozpuszczoną w szklance wody. Na koniec polewamy pozostałymi tężejącymi galaretkami przygotowanymi według przepisu z opakowania.
                         Ciasto idealne na imprezy dziecięce w chwili znika z talerzy.
                                                                                           rodzice  Edyta i Arkadiusz
 

Kruche ciastka owsiane

Składniki:
1) 200g płatków owsianych
2) 1/4 szklanki rodzynek
3)1/4 szklanki orzechów włoskich
4) 1/2 szklanki cukru pudru
5) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6) 1 jajko
7) 100g masła
Przygotowanie:
Płatki owsiane wrzucić na patelnię (bez tłuszczu) podsuszyć, lekko zrumienić.
W osobnym garnku: włożyć masło, cukier, podgrzać i mieszać aż się rozpuści.
W misce wymieszać płatki, proszek do pieczenia, rodzynki, orzechy, następnie dodać przestudzone masło i roztrzepane jajko.
Powstanie masa, z której formujemy ciasteczka (jest to trochę trudne, bo ciasto nie jest jadnolite, dlatego trzeba je kłaść od razu na papier do pieczenia)
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, wyłożyć blaszkę papierem, ułożyć ciastka, piec około 20 minut, aż się zrumienią:)
                                                                             rodzice Agnieszka i Piotr

WARZYWA INACZEJ

  1. KOTLETY Z SELERA

SKŁADNIKI:
- seler średniej wielkości – 1 szt.,

- siemię lniane – 3 łyżki,
- pestki dyni – 2 łyżki,
- cebula – 2 szt.,
- płatki owsiane górskie – 1 szklanka,
- jajo – 2 szt.,
- czosnek – 1 ząbek (alternatywnie – jak ktoś lubi),
- majeranek – 2 łyżeczki,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek lub inny olej do smażenia,
- obręby na panierkę do kotletów.
 
PRZEPIS:
Seler obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach na wiórki.
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą, odczekać ok. 10 minut do momentu aż wchłoną cała wodę. Zmielić siemię lniane i pestki dyni. Cebule pokroić w kostkę i poddusić na patelni z 3 łyżkami oliwy, można dodać ząbek czosnku.
Wszystkie składki razem wymieszać – starty seler, namoczone płatki owsiane, zmielone siemię lniane i pestki dyni, podduszoną cebulę (z czosnkiem), jaja, majeranek, sól i pieprz
Kotlety smażyć po około 15 minut na każdej stronie.
  1. SURÓWKA
SKŁADNIKI:
- kapusta pekińska – ½ główki,
- papryka czerwona – ¼ dużej papryki,
- pomidory koktajlowe – 4-5 szt.,
- szczypiorek – ½ pęczka,
- marchewka – 1 szt.,
- jogurt naturalny lub bałkański – 1 duża łyżka,
- majonez – 1 mała łyżeczka,
 
PRZEPIS:
Kapustę i szczypiorek drobno posiekać. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Marchewkę zetrzeć na wiórki na dużych oczkach. Pomidory pokroić na szóstki. Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić solą i pieprzem, dodać jogurt i majonez.
Z podanych składników wyjdzie ok. 12 kotletów.
                                                                        rodzice Katarzyna i Marcin

TAKI JAKBY GULASZ

Coś co sam lubię robić.
Składniki:
0,5 kg mięsa na gulasz
1 opakowanie pieczarek (0,5kg)
1 szklanka bulionu (może być rozpuszczona kostka bulionowa)
2 duże cebule
5 średnich ogórków kiszonych
1 łyżka mąki
4 łyżki śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra lub chili pieprz cayenne, (jeśli ktoś lubi na bardziej ostro)
Podawać np. z makaronem (świderki lub rurki)
1.  Obsmażyć mięso na patelni na gorącym oleju (kostka 1x1 cm, tuż przed smażeniem posolić, popieprzyć, obsypać papryką słodką) aż zmieni kolor z czerwonego na popielaty – całość przerzucić do garnka
2. Cebule i pieczarki podsmażyć na patelni na odrobinie oleju i masła klarowanego (cebula w piórka, pieczarki kroić na 6 lub 8) – wrzucić do garnka, do mięsa
3. Wrzucić do garnka pokrojone w słupki ogórki kiszone, zalać wodą by zakrywało składniki, wlać bulion i gotować na małym gazie ok 1,5 aż mięso będzie delikatne
4. Przygotować zagęszczacz – 4 łyżki śmietany, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżeczki koncentratu, wymieszać dokładnie w naczyniu, przed dodaniem do garnka rozcieńczyć 2-3 łyżkami zupy, wlać i porządnie zamieszać (koncentratu można użyć więcej, jeśli ktoś lubi)
5. Gotować ok 10 min, pod koniec doprawić wedle uznania.
rodzice Agnieszka i Artur

Partnerzy:

Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej  Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego - Biuletynu Informacji Publicznej  Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie  Centrum Opieki nad Dzieckiem  Wielofunkcyjna Placówka Opiekuńczo Wychowawcza w Drawsku Pomorskim  Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Choszcznie  Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Łobzie  Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Świdwinie  Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Myśliborzu  Wojewódzki Ośrodek Adopcyjny w Warszawie  Publiczny Ośrodek Adopcyjny w Koszalinie  Ośrodek Adopcyjny Stowarzyszenia Rodzin Katolickich Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej  Fundacja   Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Pyrzycach 
Copyright Publiczny Ośrodek Adopcyjny w Szczecinie ©